top of page
Çalışma Alanımız;
İskenderun Körfezi, Doğu Akdeniz'deki en önemli balıkçılık sahalarından biri durumundadır. Özellikle orfoz ve lagosları hedefleyen kalın paragat avcılığı filosunun önemli bir kısmı İskenderun Körfezi'nde faaliyet göstermektedir. Ayrıca körfez, Doğu Akdeniz'in en önemli trol balıkçılığı sahalarından biridir. Sanayileşme, kentleşme ve yoğun karasal tarım körfezdeki habitatları tehdit eden diğre önemli unsurlardır. Ayrıca İskenderun Körfezi, dünyada yabancı yayılımcı türlerin en yoğun olduğu alanlardan biridir.    
Sorunlar;
Orfoz ve Lagoslar, diğer bir ifadeyle Kaya Balıkları, yalnızca İskenderun Körfezi'nde değil tüm Akdeniz'de, hatta dünya genelinde balıkçılığının en önemli ve değerli türleri arasında yer alıyor. Bu önemine karşın, biyolojileri, ekolojileri ve balıkçılıkları hakkında bilinenler oldukça sınırlı. Yönetim uygulamaları da eldeki sınırlı bilgilere dayanıyor. 
Türkiye'de Orfoz (Epinephelus marginatusve Lagoslar (Epinephelus aeneus2016 yılına kadar boy sınırlamalarıyla korunmaya çalışıldı. 2016 yılının yazında yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte her iki türün de avcılığı 2020 yılına kadar tümüyle yasaklandı. Diğer türlerin avcılığında ise herhangi bir sınırlama bulunmuyor. Getirilen yasağın uygulanabilirliği, ne derece faydalı olduğu, ekonomik ve sosyal sonuçları, diğer stoklar üzerinde nasıl bir etki yapacağı bilinmiyor.
Çözüm Önerilerimiz;
Deniz Koruma Alanları, denizel alandaki biyolojik çeşitliliğin korunması için önemli bir potansiyele sahiptir. Deniz Koruma Alanı, kısaca, belirli alanların tamamen ya da kısmen (örneğin sadece balıkçılık faaliyetlerinin kısıtlanması) insan etkilerinden korunmasıdır. Doğal yaşam için ayrılan bu alanlarda özgürce yaşama ve çoğalma şansı yakalayan balıklar zamanla DKA çevresine de yayılmaya başlar. Bu sayede DKA, balıkçılık kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi için de önemli bir kaynak oluşturur.
Gerek dünyada, gerekse ülkemizde başarıyla yürütülen DKA örnekleri mevcuttur. Bu alanlar sadece Orfoz ve Lagosların değil, bölgede yaşayan tüm canlıların korunması ve sürdürülebilirliğine hizmet eder. Bu nedenle, İskenderun Körfezi'nde de Orfoz ve Lagos popülasyonlarının korunabilmesi için Deniz Koruma Alanları'nın belirlenmesi gerektiğine inanıyoruz.
Yöntemlerimiz;
Orfoz ve Lagos popülasyonlarının korunabilmesi için öncelikle, biyolojileri ve ekolojilerinin yanı sıra popülasyonları üzerindeki temel tehdit unsurları hakkında bilgilere ihtiyaç duyuluyor. Bu bilginin sahada doğrudan gözlem yaparak toplanması mümkün olsa da, bunun önemli bir ekolojik maaliyeti getiriyor. Herbir bireyi önemli olan orfoz ve lasgoslarla ilgili çalışmalarımızda, bu türler için en zararsız yöntem olan "Local Ecological Knowledge" yaklaşımını kullandık. "Local Ecological Knowledge", Türkçeye "Yerel Ekolojik Bilgi Birikimi" olarak çevirebilir.
Çalışma alanımızda balıkçılık yaparak hayatını kazanan ya da bir deniz tutkunu olarak dalgıçlık ve olta balıkçılığı yapan insanları da eklediğimizde, Körfezi çok iyi tanıyan binlerce insan, yani bilgi kaynağı vardı. Onlara yönelttiğimiz sorularla körfezde hangi Lagos ve Orfoz türlerinin yaşadığı, yoğunlukları, göçleri, dağılım alanları gibi son derece önemli parametreler hakkında bilgiler topladık. 
Üreme alan ve zamanlarını nasıl tespit ettiğimizi anlatmadan önce tırnak içinde bazı aydınlatıcı bilgiler vermekte fayda var.

Orfoz ve Lagosların üreme alan ve zamanlarını belirleyebilmek için onların yumurta ve larvalarını aradık. Böylece yavruların ihtiyaç duydukları çevresel koşullar hakkında da son derece önemli bilgilere ulaşıyoruz. 
Projelerimiz;
"İskenderun Körfezi'nde Orfoz ve Lagos Kaleleri" kurabilmemiz için ilk adımımız "Sürdürülebilirlik için Koruma Alanlarının Belirlenmesi" adlı proje oldu. Ağustos 2016'da başlayıp, Temmuz 2017'de tamamlanan projede orfoz ve lagosların korunması amacıyla gerekli temel bilgileri topladık. Biyoçeşitlilikleri, bollukları, yaşam alanları, dağılımları ve yumurtlama sahalarıyla ilgili önemli aşamalar katettik. Sonuçlarımıza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirisiniz.
Strongholds for Groupers in Iskenderun Bay 1:
Defining Conservation Hotspots for Sustainability
İkinci projemizde ise  İskenderun Körfezi'ndeki balıkçılık uygulamaları ile Orfoz ve Lagos üzerindeki av yasağının etkinliğini incelediğimiz ikinci projemiz Aralık-2017 itibariyle başladı. Proje ile ilgili detaylara aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirisiniz.
 
Strongholds for Groupers in Iskenderun Bay 2:
Grouper Fishery, Conservation and Management Practices

Balık Yumurta ve Larvaları

Her canlı neslini devam ettirebilmek için çeşitli üreme taktikleri geliştirmiştir. Mesela bazıları tek bir yavru yapar ve onu hayatta tutabilmek için doğaya direnir, emek sarfeder. Balıklarda ise durum böyle değildir. Çoğu balık türü milyonlarca yumurta üretir. Bu yumurtalar mikroskobik ebatlardadır ve deniz suyu içerisinde korumasızca sürüklenirler. Bu nedenle üretilen milyonlarca yumurtadan sadece birkaç tanesi hayatta kalarak büyüme şansı bulur. ​Bu durum Orfoz ve Lagoslar için de geçerlidir. Örneğin, IUCN kayıtlarına göre 87 cm boyundaki bir dişi Lagos (Epinephelus aeneus) 12 milyonun üzerinde yumurta üretebilir. 

bottom of page