Ne yapıyoruz;
İkinci projemizde Orfoz ve Lagosların
“Balıkçılık, Koruma ve Yönetim Uygulamaları”
üzerine çalışıyoruz.
Neden Balıkçıyla Birlikte Çalışmalıyız...
Orfoz ve Lagos popülasyonlarının başarıyla yönetilebilmesi için, öncelikle stoklar üzerindeki baskı unsurlarının doğru tanımlanması büyük önem taşır. Aşırı avcılık dünya genelinde kaya balıkları üzerindeki en önemli baskı unsuru olarak bilinmektedir. Dolayısıyla balıkçılar, balık stoklarının yönetiminde en önemli paydaşlar arasındadır.
Balıkçılık yönetiminde başarıya ulaşabilmek için, stokun biyolojik gereksinimlerinin yanı sıra ekonomik ve sosyolojik koşullar da göz önünde bulundurulmalıdır. Aksi taktirde koruma amacıyla alınan önlemlerin uygulanabilmesi söz konusu değildir. Yani “İskenderun Körfezi’nde Orfoz ve Lagos Kaleleri” kurmak ve korumak ancak ve ancak balıkçıların aktif katılımı ile söz konusu olabilir.
İskenderun Körfezi'nde Orfoz ve Lagos Kaleleri 2:
Balıkçılık, Koruma ve Yönetim Uygulamaları
Sorular
2016 yılının yazında Orfoz (Epinephelus marginatus) ve Beyaz Lagos (Epinephelus aeneus) avcılığı tamamen yasaklanalı yaklaşık 18 ay oldu.
-
Peki balıkçılar bu yasak hakkında ne düşünüyor?
-
Yasak ne kadar uygulanabilir & uygulanabildi?
-
Yasak balıkçıları nasıl etkiledi, gelirleri nasıl değişti?
-
Yasak diğer balık stoklarını nasıl etkiledi?
Bunlar projemizle cevaplamayı hedeflediğimiz temel sorular arasında… İlk projemizde olduğu gibi yine balıkçılarla görüşerek, bilgi ve deneyimlerine başvurarak sorularımıza cevap arayacağız.
Yumurta ve Larva Taramaları
Potansiyel koruma alanları olarak yumurtlama sahalarının belirlenmesi için yumurta-larva taramalarımız da devam edecek.
Projemizle ilgili detaylı bilgilere bağlantıdan ulaşabilirsiniz.